Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.
Byle krótko i intensywnie
18 kwietnia 2013, 09:31Stres postrzegany jest zwykle jako zjawisko niekorzystne, jednak nie zawsze takim jest. Trochę stresu jest dobre, gdyż wprowadza organizm na optymalny poziom uwagi oraz wydajności poznawczej - mówi profesora Daniela Kaufer z University of California, Berkeley
Zamrażanie bólu
16 kwietnia 2013, 11:25Krioneuroliza to minimalnie inwazyjny zabieg, który może przynieść ulgę pacjentom z neuralgią (nerwobólem).
Nagroda bez alkoholu
16 kwietnia 2013, 08:46Już sam smak piwa, bez najmniejszego wpływu alkoholu, wyzwala w mózgu produkcję dopaminy, neuroprzekaźnika działającego na centra nagrody w mózgu i dlatego ściśle związanego z zażywaniem alkoholu czy narkotyków. Uczeni z Indiana University School of Medicine przeprowadzili badania, w których brało udział 49 mężczyzn
IBM zainwestuje w pamięci flash
12 kwietnia 2013, 07:46IBM poinformował, że zainwestuje miliard dolarów w rozwój pamięci flash i urządzeń z nich korzystających. W ubiegłym roku Błękitny Gigant kupił firmę TMS (Texas Memory Systems), a teraz podpisał umowę o współpracy ze Sprint Nextel.
Kanapowcy z urodzenia?
9 kwietnia 2013, 09:33Najnowsze badanie na szczurach pokazało, że za pomocą genetyki da się wytłumaczyć większą bądź mniejszą chęć do rozpoczynania i kontynuowania aktywności fizycznej. Prof. Frank Booth z College'u Medycyny Weterynaryjnej University of Missouri wybiórczo krzyżował ze sobą gryzonie, uzyskując osobniki przejawiające ekstremalną aktywność lub skrajną nieruchawość.
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
Serce bije, pompuje i węszy?
8 kwietnia 2013, 09:50Dotąd sądzono, że nos ma monopol na receptory węchowe. Czas jego hegemonii najwyraźniej się jednak kończy, o czym świadczą m.in. doniesienia doktora Petera Schieberlego z Uniwersytetu Technicznego w Monachium.
Fotowoltaika netto
3 kwietnia 2013, 18:22Prawdopodobnie po wielu latach rozwoju cały światowy przemysł fotowoltaiczny zaczął w końcu dostarczać więcej energii, niż jej zużywa. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Szybki rozwój przemysłu fotowoltaicznego wymaga użycia olbrzymiej ilości energii. Pochodzącej, oczywiście, ze spalania paliw kopalnych.
Dzień, w którym spłonęła Ziemia
28 marca 2013, 06:41W najnowszym numerze Journal of Geophysical Research zamieszczono artykuł, którego autorzy opisują to, co - ich zdaniem - działo się na Ziemi, gdy przed 65 milionami lat w planetę uderzył meteoryt, niosący zagładę dinozaurów,. Jeśli opis uczonych jest zgodny z rzeczywistością, można z czystym sumieniem stwierdzić, że Ziemia przeżyła prawdziwe piekło.